8.11.07

Por el cobarde R.F.

Ones de pressió als meus timpans que parlen de: Eixos [Miquel Gil]
Cel·luloide fresc: El asesinato de Jesse James por el cobarde Robert Ford
Cojón de sastre: PinedoHi han històries que pel mode en què estan narrades se'ns fan eternes, independentment de la seua duració, altres en dóna la sensació de ser un obrir i tancar d'ulls. Un curtmetratge de 20 minuts pot fer-se llarguísim, una peli de 3 hores pot passar veloçment si té un ritme determinat. A priori este tempo dependrà de les necessitats i característiques de la història a contar. El problema ve quan una història de 2 hores i mitja llargues demana un ritme lent. Se pot fer insuportable.

Malgrat això i al meu parer, el cas d'El asesinato de Jesse James por el cobarde Robert Ford no és este. Ho té tot. És llarga i se fa pessadísima. Durant tota la projecció vaig estar movent-me a la cadira, desitjant que passara alguna cosa o arribaren ja els crèdits. A moments el tedi em podia. Però no obstant ser avorrida fins a la fi, en acabar l'última escena vaig tindre la sensació de que era una de les grans pel·lícules que havia vist últimament. Avorrida, avorrida, avorrida, pam!, què gran peli. Però sense gir de guió eh?

La música acompanya, els actors principals ho claven i les imatges són precioses [jo ja pase de dir fotografia, direcció i tota ixa parafernàlia, que això és per als que analitzen en lloc de vore i per als crítics i no per als espectadors; i sí, ambdues són incompatibles]. La trama, de personatges, molt creïble. Realment bona. I el personatge principal, a qui el títol i la història titllen de covard, és d'allò millor aconseguit que he vist mai. Serà que no n'he vist tant.


Per cert, busque a qui me puga fer l'anàlisi crític d'un film en temps real. Enquadraments, transicions, plànols i tal. Anàlisi artística, psicologia de la imatge i totes ixes quintaesències. Si no es pot i si només s'és capaç en un segon visionat i amb el poder de parar la reproducció, quin valor té per a l'espectador verge? Ah! Que possiblement la informació se reba de forma inconscient...